Miksi Phuket?

 

Miksi juuri Phuketiin kannattaa sijoittaa? Vastaus tähän kysymykseen on yksinkertainen. Phuketista on tullut yksi kaikkein suosituimmista kohteista koko Kauko-Aasiassa. Saarella on toimiva infrastruktuuri, kansainvälinen palvelukulttuuri, ystävälliset asukkaat sekä kansainväliset sairaala- ja koulutuspalvelut. Juuri tällä hetkellä saarelta etsitään etenki luksustason huoneistoja ja huviloita; saaren hintataso on edelleen edullinen vaikka nousua onkin jo tapahtunut. Phuketiin on erittäin helppo tulla ja kaikki toimii. Saari kehittyy edelleen ja aluetta voidaan pitää hyvin vakaana niin taloudellisesti kuin poliittisenkin turvallisuuden kannalta. Nämä tekijät yhdessä takaavat, että hintataso alueella tulee edelleen nousemaan ja siten Phuket säilyy hyvänä sijoituskohteena nyt ja tulevaisuudessa.

 

Maa-alueen omistaminen


Thaimaan lain mukaan ulkomaalainen ei voi omistaa maata Thaimaassa. Hän voi omistaa rakennuksia, mutta ei siis maapohjaa. Hallintaoikeuden saaminen maa-alueeseen on kuitenkin mahdollista erilaisten omistusjärjestelyiden kautta.

Usein tehdään niin, että tonttimaasta tehdään 30 vuoden vuokrasopimus. On tapana, että maanvuokraussopimukseen tehdään ainakin yksi optio vuokrausopimuksen uusimisesta myös seuraavaksi 30 vuodeksi. Kun vuokrasopimus on rekisteröity maarekisteriin, se saa lainvoiman.

Ulkomaalainen voi saada maa-alueen hallintaansa myös Thaimaahan perustetun osakeyhtiön kautta. Tässä menettelyssä ulkomaalainen omistaa 49 % yhtiön osakkeista ja loput 51% jaetaan yleensä kahden thaimaalaisen osakkeenomistajan kesken. Ulkomaalainen on yhtiössä siis vähemmistöosakkaana, mutta osakassopimuksen mukaan hänellä on kuitenkin äänivalta yhtiössä. Näin yhtiö voi ostaa maapohjan ja luovuttaa sen sitten myöhemmin ulkomaalaiselle henkilölle rakennustarkoituksiin.


Kustannukset

 

Kun ostat kiinteistön meidän kauttamme, et maksa lainkaan ylimääräsiä välityspalkkioita tai muita maksuja. Uudiskohteissa hinnat ovat ns. ”listahintoja”, jotka neuvotellaan kiinteistön rakennuttajan kanssa ja joihin sisältyy jo valmiiksi välittäjän palkkio. Näin ollen asiakas ei säästä toimimalla itse suoraan rakennuttajan kanssa ilman välittäjän apua. Päinvastoin, hän joutuu ottamaan vastuulleen koko kaupanteon kokonaisuuden, eikä saa avukseen välittäjän palveluita. Thaimaan valtio on tehnyt ulkomaalaisomistuksesta hyvin monimutkaisen prosessin, josta selviytymistä ei kannata jättää omalle vastuulle. Lakiviidakko on hyvin moniselitteistä ja muuttuu jatkuvasti.

Nykyään lähestulkoon kaikissa uudiskohteissa veloitetaan kaikilta asunto-osakkeen omistajilta kaupanteon yhteydessä ns. "Sinking fund" -maksu. Kyseessä on kertamaksu, joka talletetaan taloyhtiön hallinoimaan rahastoon. Rahasto on olemassa erilaisia kunnostustöitä tai investointeja varten - ikään kuin vararahasto pahan päivän varalle. Yleensä tämä maksu ei ole kovinkaan suuri. Se maksetaan asunnon pinta-alan perusteella ja liikkuu tavallisesti muutamassa sadassa bahtissa per neliömetri.

Toinen maksu joka kauppahintaan lisätään on kiinteistön omistajan nimen vaihdosta aiheutuva kustannus. Maksu suoritetaan thaimaan viranomaisille siitä, että omistus vaihdetaan rakennuttajalta tai jälleenmyyjältä ostajalle. Kyseinen kustannus on suurudeltaan 1 - 2 % kauppahinnasta ja yleensä on tapana, että myyjä ja ostaja maksavat sen puoliksi.

Edellä mainittujen lisäksi maksetaan taloyhtiöissä tietysti myös normaali yhtiövastike. Vastikkeet maksetaan asuinpinta-alaperusteisesti ja ne ovat yleisesti ottaen hyvin edullisia. Phuketissa vastikkeet korkeimillaankin jäävät alle sadan bahtin per neliömetri.

Kiinteistön vartiointi omistajan poissaollessa kuuluu yleensä hintaan. Monet kiinteistöyhtiöt auttavat ilman lisäkustannuksia myös jälleenvuokrauksessa.

 

Tuotto-ohjelmat

 

Useimmat rakennuttajat tarjoavat asunto-osakkeen ostajille erilaisia tuotto-ohjelmia (rental guarantee), joka takaa omistajalle 5 - 10 % tuoton tietyn ajan sisällä. Tuotto-ohjelmat perustuvat siihen, että rakennuttaja vuokraa asuntoa turisteille ja saa näin lisätuottoa huoneistolle. Päätöksen tuotto-ohjelmaan kuulumisesta tekee tietenkin asunnon ostaja itse, mutta sopimusehtoihin kannattaa tutustua tarkoin välittäjän avustuksella. On hyvä muistaa, että ohjelmaan kuuluva omistaja ei ensimmäisen 3 - 5 vuoden aikana voi käyttää asuntoa kuin harvoin ja silloinkin yleensä matalasesongin aikaan.